Пытанні-адказы

Якая працэдура атрымання статусу рэзідэнта ў парку?

 

  1. Інфармацыя пра арганізацыю рэгістрацыі ў Рэспубліцы Беларусь;
  2. Падпісанне пагаднення аб далучэнні з адміністрацыяй індустрыяльнага парка;
  3. Падпісанне з сумеснай кампаніяй дагавора куплі/арэнды зямлі.
Якая працэдура рэгістрацыі юрыдычнай асобы на тэрыторыі індустрыяльнага парка?
  1. Прыняцце рашэння аб стварэнні кампаніі на тэрыторыі індустрыяльнага парка;
  2. Выбар арганізацыйна-прававой формы юрыдычнай асобы;
  3. Ўзгадненне назвы;
  4. Фарміраванне органаў кіравання, зацвярджэннеі падпісанне дакументаў заснавальнікамі ствараемай камерцыйнай арганізацыі;
  5. Падача дакументаў у адміністрацыю індустрыяльнага парка (рэгіструючы орган) і дзяржаўная рэгістрацыя камерцыйнай арганізацыі ў дзень звароту, атрыманне сведчання;
  6. Вырабленне пячаткі камерцыйнай арганізацыі;
  7. Фарміраванне працоўных адносін з галоўным выканаўчым дырэктарам-кампаніі і галоўным бухгалтарам;
  8. Адкрыццё разлікавага рахунку ў банку;
  9. Заключэнне дагавора на дэпазітарнае і кансультацыйнае абслугоўванне. Рэгістрацыя акцый ва ўпаўнаважаным дзяржаўным органе (Дадатковая стадыя для акцыянерных таварыстваў)

Распрацоўка горадабудаўнічых праектаў Кітайска-Беларускага індустрыяльнага парку, распрацоўка і ўзгадненне праектнай дакументацыі, будаўніцтва, прыёмка ў эксплуатацыю аб'ектаў парку могуць ажыццяўляцца па тэхнічным нарматыўным прававым актам Кітайскай Народнай Рэспублікі, а таксама іншых замежных дзяржаў, пры ўмове, што дакументацыя прайшла дзяржаўныя экспертызы Рэспублікі Беларусь.

Інвестыцыйны праект юрыдычнай асобы, якая прэтэндуе на набыццё статусу рэзідэнта Індустрыяльнага парка, павінен адпавядаць адначасова наступным крытэрам:

Фінансавы крытэрый

Заяўлены аб'ём інвестыцый у рэалізацыю праекта - не менш за 5 млн. долараў ЗША.

Пры праекце на ажыццяўленне навукова-даследчых і доследна-канструктарскіх работ (НДВКР) - не менш за 0,5 млн. долараў ЗША.

Заяўлены аб'ём інвестыцый у рэалізацыю інвестыцыйнага праекта юрыдычнай асобы (за выключэннем ажыццяўлення НДВКП), які прэтэндуе на яго рэгістрацыю ў якасці рэзідэнта індустрыяльнага парку, можа складаць суму, эквівалентную не менш за 500 тыс. Долараў ЗША, пры ўмове ажыццяўлення інвестыцый у гэтым аб'ёме на працягу 3 гадоў з дня заключэння з адміністрацыяй парку дагавора аб умовах дзейнасці ў індустрыяльным парку.

Для мэт дадзенага Палажэння пад інвестыцыямі ў рэалізацыю інвестыцыйнага праекта разумеюцца інвестыцыі ў асноўны капітал, у тым ліку інвестыцыі, што накіроўваюцца на набыццё зямельнага ўчастка ў прыватную ўласнасць, а таксама інвестыцыі на набыццё нематэрыяльных актываў без уліку падатку на дабаўленую вартасць.

Крытэрый накіравання дзейнасці

Сферы вытворчасці:

электроніка і тэлекамунікацыі;
фармацэўтыка;
тонкая хімія;
біятэхналогіі;
машынабудаванне;
новыя матэрыялы;
электронная камерцыя;
захоўванне і апрацоўка вялікіх аб'ёмаў дадзеных;
сацыяльна-культурная дзейнасць.


Выкананне НДВКП у названых сферах.

Згодна з дзейным заканадаўствам Рэспублікі Беларусь, удзельнікамі будаўнічай дзейнасці могуць выступаць рэзідэнты Рэспублікі Беларусь і нерэзідэнты (заказчык, падрадчык, праекціроўшчык і інш.).

Выбар зямельнага ўчастка ажыццяўляецца рэзідэнтам Індустрыяльнага парка, з улікам выканання генеральнага плана Індустрыяльнага парка, які вызначае стратэгію прасторава-тэрытарыяльнага развіцця Індустрыяльнага парка і функцыянальнага занавання яго тэрыторыі, а таксама планаў дэталёвага планавання.

Набыць статус рэзідэнта Індустрыяльнага парка можа ўжо дзеючая арганізацыя, рэгістрацыя якой была праведзена іншымі рэгіструючымі органамі, а не Адміністрацыяй Індустрыяльнага парка. Аднак да падачы дакументаў у Адміністрацыю Індустрыяльнага парка на атрыманне статусу рэзідэнта, такой арганізацыі варта ў паведамляльным парадку змяніць сваё месцазнаходжанне на тэрыторыю Індустрыяльнага парка.

Зямельныя ўчасткі прадастаўляюцца рэзідэнтам Індустрыяльнага парка і інвестарам на праве ўласнасці, арэнды, субарэнды.

Дагавор куплі-продажу, арэнды заключаецца паміж рэзідэнтам Індустрыяльнага парка / інвестарам і Сумеснай кампаніяй.

1. Пры ўездзе замежных грамадзян і асоб без грамадзянства (далей - замежныя грамадзяне) на тэрыторыю Рэспублікі Беларусь у бязвізавым парадку ў адпаведнасці з пунктам 62 Палажэння аб спецыяльным прававым рэжыме Кітайска-Беларускага індустрыяльнага парку "Вялікі камень", зацверджанага Указам Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь ад 12 мая 2017 г. № 166 "Аб удасканаленні спецыяльнага прававога рэжыму Кітайска-Беларускага індустрыяльнага парку" Вялікі камень "(далей - Палажэнне), дадзеныя асобы ў сілу патрабаванняў артыкула 23, часткай першай артыкула 41 Закона Рэспублікі Беларусь "Аб прававым становішчы замежных грамадзян і асоб без грамадзянства ў Рэспубліцы Беларусь" падлягаюць рэгістрацыі ва ўстаноўленым парадку ў падраздзяленнях па грамадзянстве і міграцыі на працягу пяці сутак (за выключэннем нядзель, дзяржаўных свят i святочных дзён) па месцы фактычнага часовага знаходжання.

Пры змене месца часовага знаходжання замежны грамадзянін абавязаны на працягу пяці сутак (за выключэннем нядзель, дзяржаўных свят i святочных дзён) зарэгістравацца па новым месцы часовага знаходжання (частка трэцяя артыкула 41 вышэйназванага Закона).

2. Пры звароце ў падраздзялення па грамадзянстве і міграцыі за адміністрацыйнай працэдурай па рэгістрацыі замежнага грамадзяніна рэкамендуецца пры сабе мець:

апавяшчэнне аб уключэнні яго ў пералік асоб, перамяшчэнне якіх праз Дзяржаўную мяжу Рэспублікі Беларусь дапускаецца ў бязвізавым парадку, афіцыйна выдаецца гэтай асобе адміністрацыяй Кітайска-Беларускага індустрыяльнага парку "Вялікі камень" (у якасці асновы яго ўезду на тэрыторыю Рэспублікі Беларусь у бязвізавым парадку);

білет (яго раздрукоўку) пры ўездзе замежнага грамадзяніна на тэрыторыю Рэспублікі Беларусь не праз міжнародныя пункты пропуску (напрыклад, з тэрыторыі Расійскай Федэрацыі) (для пацверджання даты ўезду). Пры адсутнасці білета дата ўезду можа быць ўстаноўлена з дапамогай атрымання гэтых звестак у заяўніка (з яго слоў), а таксама пацверджана копіяй загаду аб прыняцці дадзенага замежнага грамадзяніна на працу (калі ён прыняты на працу з дня, наступнага за днём яго ўезду на тэрыторыю Рэспублікі Беларусь ).

3. У выпадку неабходнасці атрымання дазволу на часовае пражыванне замежнага грамадзяніна, які знаходзіцца на тэрыторыі Рэспублікі Беларусь у адпаведнасці з пунктамі 62 і 63 Палажэння, да заканчэння 180-дзённага тэрміну варта зыходзіць з таго, што гэтая адміністрацыйная працэдура пацягне змяненне прававога рэжыму знаходжання замежнага грамадзяніна на тэрыторыі Рэспублікі Беларусь. Зыходзячы з гэтага, заяўляць тэрмін часовага пражывання замежнага грамадзяніна мэтазгодна на ўвесь тэрмін, неабходны для рэалізацыі мэты яго прыцягнення ў Рэспубліку Беларусь (у межах максімальна устаноўленага заканадаўствам для гэтага прававога рэжыму), паколькі вяртанне да прававога рэжыму часовага знаходжання замежнага грамадзяніна на тэрыторыі Рэспублікі Беларусь у адпаведнасці з Указам Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь ад 12 мая 2017 г. № 166 (зыходзячы з літаральнага прачытання нормы пункта 62 Палажэння) запатрабуе яго паўторнага ўезду ў Рэспубліку Беларусь.

Акрамя гэтага неабходна браць пад увагу, што Заяўляць тэрмін часовага пражывання замежнага грамадзяніна павінен адпавядаць тэрміну найму жылога памяшкання (у адпаведнасці з дамовай найму або iншым дакументам, які пацвярджае магчымасць пражывання ў гэтым жылым памяшканні) - месцы часовага пражывання дадзенага замежнага грамадзяніна, то ёсць тэрмін найму жылога памяшкання не павінен быць менш запытанага тэрміну яго часовага пражывання.